Afrika & The Big Five

Afrika & The Big Five

Att se världen är något som vi svenskar är bra på, och något som vi tycker om att göra är att uppleva annorlunda saker – och är det något som varje människa bör uppleva en gång i sitt liv så är det en safariresa i Afrika och kanske få chansen att se ”the big five”.

elefanter i afrikaOm man är sugen på att uppleva ett riktigt äventyr istället för en vanlig chartersemester är det Afrikas breddgrader man ska ta sig till – där finns nämligen vad som i folkmun benämns The Big Five. Och vilka djur är det? Ja, inte giraffen i alla fall som Expressens krönikör så fint påpekar när han berättar om sin Afrikaresa. The Big Five syftar nämligen till de fem absolut farligaste djuren som finns på Afrikas kontinent att jaga, och uttrycket kommer just från jägare som myntade det. Bland de stora fem hör därav: den afrikanska kafferbuffeln, leoparderna, lejonen, elefanterna och noshörningarna. Men något som däremot är märkligt att man inte räknar med är flodhästen, den är trots allt kontinentens farligaste djur – så även om den inte räknas med i The Big Five är flodhästen något att se. För är det någonting man kan ta med sig när man läser om andras Afrikaresor så är det att de har fått se saker och djur som ger dem kära minnen för resten av livet.

Att åka till Afrika på safari

Om man ska åka till Afrika för att gå på safari finns två platser att åka till om man verkligen vill se alla Big Five och lite till, och det är till Kenya eller Tanzania. Hos till exempel researrangören ToppAfrika hittas mängder av bra resor att åka på, så det är bara att klicka sig dit via denna länk: http://toppafrika.se/tanzania och boka in sin resa, svårare än så behöver det inte vara. Och kom ihåg att det finns måna saker att se. Till exempel skriver Norrköpings Tidningar om den tama flodhästen Jessica som bor och lever med vilda noshörningar, men som varje kväll sover på familjen Jouberts veranda. Jessica hittades nämligen som liten flodhästsunge av paret och har sedan dess bott med dem och eftersom att hon är den enda tama flodhästen i hela världen är hon en riktig kändis i sina hemtrakter. Men något som man ska veta är att hon inte hålls fången av paret, utan rör sig fritt i naturen och kommer självmant tillbaka till paret igen. Till Aftonbladet säger Elsa Joubert att Jessica är så pass försiktig att det går att bada med henne och att Jessica låter Elsa sitta på hennes rygg. Men nu förtiden vill paret helst inte ha med henne in i huset längre, där hon fick vara när hon var liten – Jessica försökte nämligen följa med Elsa in i duschen och då förstördes hela badrummet. Jessica är trots allt 600 kilo tung och kommer snart att väga närmare tre ton när hon är fullvuxen. Så det kanske inte är så konstigt att hon får stanna på verandan numera?