Därför är det viktigt att vara frisk innan resan

Därför är det viktigt att vara frisk innan resan

Nu när alla behövt stanna inom Sverige så gott det går under de senaste åren på grund av pandemin som pågått blir många allt mer sugna på att resa igen. Men innan du börjar resa igen är det viktigt att du håller dig frisk. Gör vad du kan för att undvika att ta med smittan på resan eller att bli smittad under resan.

Covid är en sjukdom som sprids fort och har tagit över världen som en löpeld. För att undvika att bli smittad är det viktigt att du håller god hygien och alltid tvättar händerna eller använder handsprit. Undvik folkmassor och kommunaltrafik under rusningstiden.

Se till att du är frisk innan resan

För att försöka minska spridningen av covid-19 på din resa bör du se till att du är helt frisk innan avresa. För att försäkra dig om att du är frisk kan du boka tid för PCR & antigen-test så att du med säkerhet vet att du inte bär på smittan inför resan. Det är inte alla som upplever symptom trots att de bär på smittan så du kan inte vara helt säker förrän du testat dig. Dessutom kräver vissa länder att du kan uppvisa ett negativt Covid-test för att få komma in i landet och då är det en fördel om du tagit testet. Då kan du även känna dig säker på att du inte bidrar till smittspridningen. Kolla upp vad som gäller för resor till det land du vill besöka då de flesta länder har olika restriktioner och regler. Anpassa dig alltid efter landets regler men använd även ditt eget förnuft för hur du ska bete dig.

Undvik smitta

Försök hålla dig frisk inför din resa genom att stanna hemma så mycket du kan och inte gå ut i onödan. Handla under tider då det är mindre folk ute i rörelse och undvik stora folksamlingar. Det bästa du kan göra för att undvika smitta är:

  • Hålla god hygien
  • Tvätta händerna ofta
  • Använd handsprit, speciellt när du varit ute bland folk

Försök följa Folkhälsomyndighetens råd för att stoppa smittspridningen så att du själv inte blir en del i det hela. Så länge du gör ditt bästa är det allt någon kan begära av dig.