Ta cykel i stället för bilen

I tider som dessa uppmanar politiker till att undvika kommunala färdmedel och välja andra sätt att ta sig från punkt A till punkt B på – så varför inte testa att cykla? Här är några saker att tänka på.

Världen är just nu i karantän till stor del, men det finns dem som behöver ta sig till och från sina jobba i alla fall, och då politikerna uppmanar till att man ska undvika kollektivtrafiken så väljer många att ta bilen i stället. Med det är inte heller speciellt bra. Så varför inte välja att ta cykeln? Det ger dig både frisk luft och bättre kondition, plus att det är miljövänligare och bättre för dem som vistas utomhus och slipper avgaserna. Många städer blickar nu till exempel mot Uppsala som för andra gången blivit utsedd av Cykelfrämjandet till Sveriges ledande cykelkommun:

– Det kan vara en push i att förbättra sitt cykelfrämjande arbete. För om fler ska vilja och kunna cykla mer i vardagen så behöver cykelinfrastrukturen vara attraktiv och smidig. Då behöver kommunerna investera i det, säger Emilia Sternberg, projektledare på Cykelfrämjandet, till Västerbottens-Kuriren.

Tips till dig som vill cykla

Det viktigaste när du vill använda cykeln att ta dig fram på är att köpa en bra sådan som klarar av den miljön du ska cykla i. Det finns nämligen en uppsjö av olika sorters cyklar att välja på och vissa lämpar sig bättre än andra på olika platser till exempel om du bara ska cykla inom Stockholm behöver du kanske inte cykel med femton olika växellägen eftersom du cyklar i stadsmiljö och klarar dig på klassiska tre växlar. Däremot om du cyklar långt och i terräng kan en sådan cykel vara något för dig. Så innan du ger dig iväg till cykelbutiken bör du tänka till kring hur du vill använda cykeln och vilka tillbehör du behöver. Ska du använda cykeln för att ta dig fram och tillbaka till jobbet och vill kunna stanna till på lokala matbutiken på vägen hem kan det vara bra att ha både pakethållare och cykelkorgar på cykeln – dessa kan du sätta både vid fram- och bakhjulet och kan ha fler korgar än bara en.