Välj en smidig roadtrip med elbil

Går det att använda elbil för en roadtrip i Europa? Självklart. I den här artikeln får du reda på hur det faktiskt till och med är bättre att semestra med elbilen än att välja ett bensindrivet alternativ.

Med en begagnad elbil kan du genomföra en roadtrip som kombinerar miljötänk och flexibilitet. Ur ett miljöperspektiv är det såklart långt överlägset att göra roadtripen med en elbil. Om du köper en begagnad elbil blir det förstås ännu bättre i och med att du sparar ännu mer av naturens resurser. Utöver detta kommer resan bli mycket billigare då det kostar mindre att ladda en elbil än att tanka en bensindriven bil. Med det sagt finns det en del saker du behöver tänka på för att roadtripen med elbil ska gå så smidigt som möjligt.

Tips för bästa möjliga roadtrip

Oavsett vart du vill åka med elbilen är ett bra tips att så långt det är möjligt väljer en rutt som har lägre genomsnittshastighet. Kanske kan du ta landsvägen istället för motorvägen? Att sänka den genomsnittliga hastigheten med bara några kilometer i timmen ökar nämligen sträckan du kan köra på en laddning ordentligt. Du behöver förstås också hålla koll på var det finns laddplatser. Dessa blir fler och fler för varje år som går, både i Sverige och runtom i Europa.

Felaktiga myter om elbilar

En vanligt spridd uppfattning om elbilar är att de främst är till för människor som kör korta sträckor i stadstrafik. Även om detta såklart innebär mängder av fördelar så är det ur ett ekonomiskt perspektiv inte alls lika fördelaktigt som att köra längre sträckor. Flera som använder elbil för att köra längre sträckor menar tvärtom att de största ekonomiska vinningarna faktiskt finns i att köra elbilen på samma sätt som du skulle kört en bensindriven bil.