Populärt att resa till Istanbul för hårtransplantation

Alla människor tappar hårstrån regelbundet, men lider du av håravfall är det betydligt mer hår du tappar. Olika orsaker kan ligga bakom att vissa personer tappar mer hår än andra som till exempel ärftlighet, men också sjukdom eller stress.

Numera väljer allt fler svenska män att behandla håravfall med hjälp av en professionell hårtransplantation. Den här typen av ingrepp är effektiv om du gör behandlingen på rätt klinik samt följer alla rekommendationer.

Bäst hårtransplantation i Turkiet

Tack vare modern teknik har möjligheterna när det gäller transplantation av hår förbättrats avsevärt. Idag verkar de bästa experterna på hårtransplantationer i Turkiet dit också många svenskar reser för att återfå hårväxten.

Om du gör din hårtransplantation i Istanbul är det dock viktigt att du planerar din resa utifrån behandlingen. Det innebär bland annat att du bör se till att göra behandlingen mot slutet av resan istället för precis när du anländer. På så sätt har du tillräckligt med semesterdagar kvar för att vila upp dig efter ingreppet. Du bör exempelvis undvika att utsätta håret för sol de första dagarna efter behandlingen. Därför är det bättre att njuta av sol och bad innan du gör hårtransplantationen.

I Istanbul använder kliniker FUE-metoden där hårsäckar plockas från bakhuvudet och i viss mån även från sidorna. Sedan flyttas de friska hårsäckarna till de platser där personen har mest håravfall. Metoden är effektiv eftersom de transplanterade hårsäckarna växer fast snabbt. Dessutom efterlämnar inte FUE-metoden synliga ärr på hårbotten.

Hur vanligt är manligt håravfall?

Håravfall var länge nästan tabu att tala om, men på senare tid har den biten förändrats. Det är faktiskt så att många män lider av håravfall och efterfrågan på behandlingsmetoder är hög. Siffror tyder på att mer än hälften av alla medelålders män lider av håravfall. I regel börjar det första håravfallet tidigt, reda efter puberteten. Enligt en forskningsartikel på Karolinska Institutets hemsida beskriver många studier hur håravfall påverkar livskvaliteten negativt. Det kan generera skamkänslor och göra det svårt för personen att vistas i sociala sammanhang. Manligt håravfall kan uppstå av olika anledningar, några exempel är:

  • Genetiskt arv
  • Sjukdom eller medicin
  • Stress eller psykisk ohälsa

Män som tappar håret har mer känsliga hårsäckar, vilket gör att de går i involution och slutar producera hårtillväxt. Dagens moderna transplantationsmetoder syftar därför till att fokusera på de hårsäckar som mår bra och producerar hår.

Resultat efter hårtransplantation

Det är en fördel att utföra behandlingen på en expertklinik, till exempel i Istanbul. Då är du garanterad en avancerad teknik som dessutom är utförd av erfarna läkare. Du kan förvänta dig ett bra resultat, men vissa personer kan uppnå mer hårväxt än andra. Den här biten är något du kan få mer information om i samband med den första konsultationen och läkarundersökningen. Hur mycket hår patienten har från början spelar exempelvis en viktig roll för transplantationen, alltså håret på sidor och i nacken. Även hårets tjocklek påverkar det slutliga resultatet.

Efter behandlingen kommer håret att börja växa ut på nytt efter två till tre månader. Det kommer då att öka i såväl volym som tillväxt konstant under det första halvåret. Ju sundare livsstil, desto större är chansen att uppnå ett lyckat resultat på lång sikt. Håll dig därför borta från alkohol och tobak samt se till att motionera i vardagen!