Så förbereder du en utlandsresa under pandemin

Nu när sommaren närmar sig är det många som vill ut och resa igen efter ett år av coronapandemi och reseförbud. Restriktioner och rekommendationer ändras konstant och det kan vara svårt att hänga med. För att du ska kunna resa utomlands på semestern måste du se till att alltid vara uppdaterad på det senaste.

Att du vill ut och resa är inte konstigt alls efter året som gått. Ett år fullt av regler och restriktioner som ska följas och ett år av rädsla och förvirring över ett virus som har tagit över hela världen. Alla kan behöva en resa för att få ett miljöombyte och glömma bort allt för en stund.

Så förbereder du din resa

Asian,Travelers,Girl,With,Medical,Face,Mask,To,Protection,TheOm du vill ut och resa och är beredd att trotsa restriktioner finns några riktlinjer du behöver följa först. För att få komma in i ett annat land krävs nuförtiden ofta ett negativt covid-test, du kan ta ett test hos www.doclab.se och få ett reseintyg som är giltigt för utlandsresa. Du bör ta ditt test så nära avresedatumet som möjligt för att det ska vara giltigt, vissa länder har krav på att det måste ha utfärdats max 72 timmar innan avresa men det är olika för olika länder.

Du borde också ständigt hålla koll på vad Folkhälsomyndigheten och Utrikesdepartementet (UD) har för rekommendationer och restriktioner. Just nu har UD utfärdat en reseavrådan för alla resor som inte är absolut viktiga. Men det är en avrådan och ingen regel eller lag som alla måste följa. Det är sedan viktigt att du kommer ihåg vilken situation hela världen befinner sig i och vad som gäller när du kommer till det land du planerat att resa till. En del länder kräver munskydd för att du ska få vistas bland folk medan andra länder har utegångsförbud vissa tider på dygnet så alla måste stanna inne. Så se alltid till att du har minst ett munskydd nerpackat utöver det munskydd du troligtvis behöver ha på dig under flygningen och håll dig alltid uppdaterad om eventuella ändringar.