Berlin – den ultimata staden

Om du ska åka till någon stad i Europa för att få en ordentligt häftig upplevelse, då är det Berlin du ska styra kosan till. Inte bara är det ganska så nära från Sverige sett, det är även relativt prisvärt med hotell i Berlin och det finns så otroligt mycket du kan uppleva oavsett vilken sorts person du är. Berlin är hippare än någonsin och du kommer komma hem därifrån med en omedelbar längtan tillbaka. Här är bara några av de saker du kan göra:

  • Om du är intresserad av konst och kultur är Berlin staden för dig. Det finns en mängd olika museer och gallerier fullpackade med konst, och det öppnar även nya, till exempel klubbades det nyligen om att det ska öppnas ett nytt konstmuseum som ska ligga i anslutning till Neue Nationalgalerie. Och det är bara en av alla de museer du kan besöka.
  • För den som gillar att dansa och klubba finns det en plats som är mer känd än någon annan, och det är nattklubben i det gamla kraftverket mellan de olika stadsdelarna Friedrichshain och Kreuzberg, som kallas för Berghain. Det är extremt svårt att komma in, och blir du nekad i dörren kan du räkna med att bli bortmotad av en utkastare som påminner om Jaws i Bond-filmerna. Men kommer du in kommer du få en natt, eller helg, du sent ska glömma. Berghain stänger nämligen inte förrän på måndag morgon.
  • För den som är intresserad av historia är Berlin ett självklart val. Staden som länge delades av Berlinmuren och som nästan förstördes under Andra Världskriget bär fortfarande väldigt många händelser färskt i minnet, och ska du lära dig om andra världskriget är det här du ska göra det.
  •  Är du där med familj, eller om du och dina vänner tycker om djur, så ska ni besöka Berlin Zoo. Det är enormt stort, så se till att komma dit i tid på dagen! Se djur från alla möjliga delar av världen, och kom riktigt nära. Berlin Zoo är en fantastisk upplevelse för alla.
  • Berlin erbjuder en mängd olika kulinariska upplevelser – du kan både hitta extremt bra vietnamesiskt käk och traditionell tysk mat, till exempel fläsklägg med surkål och rotmos. Och vi ska inte ens börja prata om alla de viner och öl som kommer från Tyskland – utbudet är enormt och du kommer få riktigt spännande smakupplevelser, särskilt om du ser till att utnyttja de lokala människornas kännedom om dryckerna.

Om du inte är sugen på Berlin efter att ha läst detta vet vi inte riktigt vad vi ska säga – själva sitter vi som på nålar och börjar direkt planera nästa resa till den underbara, mångfacetterade staden.