Konstiga trafikregler i Spanien

Planerar du att bila i Spanien? Då finns det en del lite konstiga trafikregler att lägg på minnet om du inte vill råka ut för böter – eller hårdare straff.

Det finns något mysigt med att packa iordning bilen och dra iväg på en bilsemester. Men beroende på vart du ska åka så finns det en del saker att hålla i minnet. Ska du till exempel ta bilen upp till skidbackarna nu på höstlovet är det till exempel viktigt att byta till vinterdäck även om vintern inte kommit till din egen stad än. För i fjällen är det vinterväglag so råder och har du inte de rätta däcken riskerar du inte bara böter utan hela familjens liv. Är det däremot utomlands mot värmen du ska svänga ratten så finns det andra saker att tänka på. Ska du exempelvis passera genom Spanien eller rent av har Spanien som ditt resmål finns det en hel drös av konstiga trafikregler du ska ha koll på.

Trafikregler i Spanien att ha koll på

Visste du att dina öron måste synas när du kör bil i detta land? Eller att du inte får köra barfota? Detta är bara två av ett flertal märkliga regler som finns när du kör bil genom Spanien. Andra lite märkliga regler som ger dig dryga böter är dessutom om du kör med musik på så får den inte höras utanför bilen, kör du i flip-flops och en olycka sker kan det bli du som anses skyldig, du får inte ha armen en längre stund utanför sidofönstret när du kör, du får inte ligga kvar i mittenfil eller vänsterfil om högerfilen är ledig och om du parkerar på en strand som är märkt ”Protected” kan boten bli hela 6 000 euro. Likaså finns regler om hur du inte får använda signalhornet mellan 23.00 och 06.00 i tätbebyggda områden, du får inte stå stilla för länge vid ett rödljus, du får inte köra bil om du inte har båda händerna på ratten, du får inte tanka bilen med radion igång och du måste koncentrera dig på hur du kör. Sedan finns en massa andra knasiga regler i andra länder, så läs på ordentlig innan du ger dig av på din roadtrip!