Segla i Kroatien

Sommarens ledighet är nu över och de flesta utav oss är tillbaka på våra arbetsplatser, men om du sparat en semestervecka eller två är ett gott tips att ge dig i väg på seglarsemester vid lite varmare breddgrader – och ett tips är att segla i Kroatien.

segelbåt

När du vill segla i Kroatien finns en hel del saker att lägga på minnet, framförallt om du inte från början är en van seglare, men om så är fallet är en rekommendation att först lära dig grunderna i segling – och hos Göteborgs-Posten kan du testa dina kunskaper i ett seglingsquiz. Eller så gör du det enkelt för dig och helt enkelt hyr in dig på en arrangörs segelbåt. I Kroatien finns nämligen en rad olika segelbåtuthyrare och ett smart tips är att välja en svensk arrangör såsom exempelvis More Sailing som både bistår med såväl båt som van besättning vilka sköter själva seglandet medan resenärerna själva kan njuta av vad landet och dess vatten har att erbjuda. Något som därför kan vara en god idé innan avresa är att spana in Dagens Nyheters reseguide som innehåller en rad olika tips på resmål, sevärdheter och annat matnyttigt som kan vara bra att veta innan man besöker landet – då vet ni redan innan avresa vilka öar ni helst vill besöka och vilka städer ni vill göra längre uppehåll i.

Vilka öar bör man se?

Något som Svenska Dagbladets reseexpert tipsar om, när det kommer till vilka öar som är mest värda att se på ön, är att ta en tur kring öarna som inte är fullt så partyinriktade som städerna Split och Dubrovnik belägna på Dalmatien. Däremot öarna Brac och Hvar vilka är två av landets mest turisttäta öar samtidigt som de är väldigt lågmälda i jämförelse med andra länder i närheten vilket gör dem väl värda ett besök med segelbåten tillsammans med öarna Korcula och Vis:

  • Brac – Ett tips är att stanna till vid stranden Zlatni Rat på Brac vilken skull kunna klassas som en av världens vackraste.
  • Hvar – vars huvudstad har samma namn kallas ofta för Balkans Saint Tropez vilket gör att ön och dess huvudstad lockar människor som vill se och synas utan att kalaset blir för dyrt eller för pretentiöst.
  • Korcula – Marco Polos födelseö som idag är full med vinodlingar och vackra skogsmiljöer.
  • Vis – är även denna känd för sina vinodlingar och här hittas även en mysig fiskeby vid namn Komiza.