En weekend i Uppsala

Uppsala är Sveriges fjärde största stad och har en befolkning på 149 000 invånare lite drygt. Här finns det massor att se för dig som vill turista en dag eller två.

 

Det är härligt att kunna åka på weekends, både runt om i Europa men även i Sverige. I ett tidigare inlägg skrev vi om en weekendresa till Göteborg, en stad som erbjuder mycket i form av mat, sevärdheter och kultur. Vad finns det att se i en annan svensk stad, nämligen Uppsala? Jo, en massa.

 

En växande stad att besöka som turist

 

Uppsala är en stad som även är tätort i Uppsala kommun, som växer med bostadssatsningar och ny järnväg:

 

Uppsala har redan tredubblat bostadsbyggandet på kort tid, men vill alltså fortsätta satsningen med 33 000 nya bostäder, varav 10 000 hyresrätter. Fyrspår från Stockholm innebär enligt Uppsala kommun 70 000 nya jobb i staden – Svenska Dagbladet

 

Varje sommar kommer det mången turist långväga ifrån för att bland annat titta runt i Uppsala domkyrka och den ståtliga men samtidigt söta Linnéträdgården. Annat du kan se här är Uppsala slott, Gustavianum, Botaniska trädgården och alla vackra, gamla byggnader som tillhör Uppsala universitet och dess campus.

 

Uppsala ligger på Uppsalaslätten och genom staden skär Fyrisån innan den löper ut i Mälaren. Det finns många historiska byggnader och anläggningar i och utanför staden. I Hågadalen hittar du Kung Björns hög som är en kungahög från runt 1 000 år före Kristus. Slottet är en Vasaborg som byggdes på 1500-talet och har sedan länge varit plats för Valborgsfirande och nyårsfirande. Vid den vackra gamla centralstationen som byggdes redan på 1860-talet finner du en stor staty med fontän som är ritat av Bror Hjorth och som heter Näckens polska, den har stått på samma plats sedan 1967. Mer om Uppsala som stad och vad du kan upptäcka här kan du läsa om här.