Undviker Turkiet i sommar

I sommar undviker svenskarna Turkiet på grund av oroligheterna och de många terrorattackerna. När Turkiet inte bokas är det istället lite säkrare resmål i bland andra Grekland och Spanien som lockar.

1161433-turkey

För ett par år sedan var Turkiet ett oerhört populärt resmål bland svenska turister och vi besökte både badorterna och städerna flitigt. Bara förra året var faktiskt Istanbul ett av de populäraste resmålen bland svenskar. Men det har ändrats sen dess och nu vill inte alls lika många besöka landet. Anledningen är de terrorattacker som inträffat i landet och svenskarna är helt enkelt för rädda för att besöka Turkiet.

Väljer bort Turkiet

I Expressen kan man läsa att Spanien, Kroatien och Grekland är favoritresmålen i sommar och att förlorarna när det kommer till sommarresor är just Turkiet. Bokningarna har rasat inför sommaren, vilket betyder att svenskarnas resplaner har förändrats rejält i sommar jämfört med de senaste åren. Terroristdåden har visserligen inte inträffat på turistorterna längs med kusten men de påverkar ändå väldigt mycket eftersom de är återkommande och folk helt enkelt är rädda att de ska inträffa igen. När Istanbul bombades i januari gick bokningarna ner väldigt mycket och är fortsatt låga. Så blev det inte när ett dåd hände i Paris men man tror att just det frekventa i bombningarna i Turkiet gör att folk undviker landet. Ansvariga på resebyråerna ser att bokningarna till Turkiet gått ner med 20-30 procent samtidigt som antalet bokningar totalt när det kommer till semesterresor har ökat med 14 procent jämfört med förra året.

Säkra och trygga resmål

När bokningarna till Turkiet rasar är det istället mer trygga och säkra resmål som lockar svenskarna. Dessa resmål som nu fler vill åka till är sådana som är väl inarbetade och som de flesta känner till väldigt väl. Några av de resmål som har bokats väldigt mycket inför sommaren är:

  • Kreta
  • Mallorca
  • Rhodos
  • Alicante
  • Split